Moneda euro s-a confruntat cu prima sa mare provocare in actuala criza bancara si a esuat. Afirmatia apartine cancelarului german Angela Merkel, care a admis in aceasta saptamana ca sanctiunile de care dispune Uniunea Europeana "nu sunt suficiente", scrie Agerpres.
Chiar daca acest comentariu se referea la criza din Grecia, el s-ar fi putut foarte bine aplica crizei fiscale, violentelor demonstratii din Irlanda, anul trecut, sau chiar izbucnirii crizei creditelor in urma cu un an, potrivit cotidianului britanic The Guardian. In conditiile in care institutiile financiare interconectate s-au prabusit pe continentul european asemenea pieselor de domino, lipsa unui singur organism de monitorizare bancara pentru zona euro a facut ca lucrurile sa stea mai rau.
Intr-adevar, alegtorii din mai multe state membre ale zonei euro pot fi iertati pentru faptul ca sunt de parere ca o moneda comuna a facut lucrurile mai rele. Zona euro, un club monetar care reuneste state aflate in stadii diferite de sanatate economica, are problema inerenta ca acestea nu isi mai pot devalua monedele pentru a deveni mai competitive, ci trebuie sa se bazeze pe sarcina nepopulara de a taia din salarii. Acesta a fost defectul congenital al euro, insa lucrurile s-au inrautatit ca urmare a reticentei guvernelor nationale de a se grupa.
Pe parcursul saptamanilor in care Grecia s-a clatinat pe marginea prapastiei, Berlinul a fost incapabil sa sara in ajutorul Atenei. Acest lucru nu are de-a face cu altruismul sau cu fratia internationala, ci cu interesul national.
Din acest motiv, sugestia venita in aceasta saptamana din partea Berlinului, referitoare la crearea unei versiuni a Fondului Monetar International (FMI) pentru zona euro a constituit o surpriza, chiar si pentru alte guverne europene. Chiar daca in momentul de fata propunerea este extrem de vaga, ea m