Ingrediente:
Foi: 5 ouă, 300 g zahăr, 200 ml ulei, 400 ml lapte, 1 plic praf de copt stins într-o lingură de oţet, 1 fiolă esenţă de rom, făină cât cuprinde.
Cremă: 750 g zahăr, 1 l lapte, 1 fiolă esenţă vanilie, 13 linguri făină, 1 1/2 pachete margarină sau unt.
Mod de preparare:
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se topeşte şi se adaugă albuşurile bătute spumă. Se încorporează pe rând uleiul, laptele, praful de copt şi esenţa. Se pune treptat făină cât să rezulte un aluat potrivit. Acesta se împarte în şase părţi egale, care se coc pe dosul tăvii tapetate cu făină. Pentru crema: din litrul de lapte se opreşte o cană, în care se desface făina. Zahărul se caramelizează, după care se adaugă restul de lapte şi se amestecă până când se dizolvă caramelul. Când tot zahărul s-a topit, adăugăm făina desfăcută în lapte şi lăsăm să fiarbă la foc mic zece minute. Când se răceşte, se încorporează esenţa în untul frecat spumă şi se mai lasă 15 minute în frigider. Se ung foile cu cremă, se suprapun şi se dă la frigider. Se păstrează câteva linguri de cremă pentru decor.
Ingrediente:
Foi: 5 ouă, 300 g zahăr, 200 ml ulei, 400 ml lapte, 1 plic praf de copt stins într-o lingură de oţet, 1 fiolă esenţă de rom, făină cât cuprinde.
Cremă: 750 g zahăr, 1 l lapte, 1 fiolă esenţă vanilie, 13 linguri făină, 1 1/2 pachete margarină sau unt.
Mod de preparare:
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se topeşte şi se adaugă albuşurile bătute spumă. Se încorporează pe rând uleiul, laptele, praful de copt şi esenţa. Se pune treptat făină cât să rezulte un aluat potrivit. Acesta se împarte în şase părţi egale, care se coc pe dosul tăvii tapetate cu făină. Pentru crema: din litrul de lapte se opreşte o cană, în care se desface făina. Zahărul se caramelizează, după care se adaugă restul de lapte şi se amestecă până când se dizolvă carame