Bancile comerciale au virat anul trecut la buget 1,2 mld. lei (290 mil. euro) in contul impozitelor pe profit datorate, potrivit datelor transmise ZF de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
In acelasi timp, BNR a virat bugetului de stat varsaminte din veniturile nete in suma de 350,7 mil. lei. Banca centrala a mai platit in primele 11 luni din 2009 suma de
1,08 mld. lei ca impozit pe profit, care a fost reclasificata la varsaminte din veniturile nete ale BNR (venituri nefiscale), rezultand un total anual de 1,4 mld. lei (330 mil. euro).
Per total, sistemul bancar a reusit sa se mentina pe profit anul trecut desi economia s-a prabusit cu 7,1%, iar creditarea populatiei si companiilor a fost relativ "inghetata".
Totusi, castigul net cumulat al celor 42 de banci locale a fost de circa 772 mil. lei (182 mil. euro), de sase ori mai mic decat castigul record de 4,4 mld. lei realizat in 2008.
Suma platita de banci anul trecut la buget reprezinta impozitele anticipate aferente profiturilor record din 2008 si se ridica la circa 10% din totalul impozitului pe profit colectat de Finante.
In 2009, criza economica a provocat pierderi pentru circa jumatate din cele 42 de banci de pe piata dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS).
Bancile au platit impozit pe profit, chiar daca in 2009 au inregistrat castiguri mai mici sau chiar pierdere, ceea ce reprezinta un "credit" pentru Ministerul de Finante pana la momentul regularizarii.
Conform Codului fiscal, bancile au obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial actualizate cu inflatia, pe baza profitului din anul precedent. Chiar daca bancile inregistreaza pierderi, sunt obligate sa plateasca cel putin impozitul minim anual, calculat in functie de cifra de afaceri a anului precedent.
In acest an, bugetul "pierde" o parte importa