Deputaţii ar fi trebuit să adopte ieri, proiectul de lege care viza aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.43/2009 pentru modificarea OUG nr.19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă. Votul final a fost amânat pentru săptămâna viitoare, chiar dacă în urma discuţiilor de luni, s-a decis ca proiectul să treacă.
Potrivit celor declarate de deputatul PD-L, Constantin Chirilă, modificările la OUG 43/2009 au fost aduse tocmai pentru ca să se evite subînchirierile plajelor de pe litoralul Mării Negre în viitoarele sezoane estivale dar şi pentru creşterea investiţiilor operatorilor de turism în zonă şi a numărului de turişti. „A fost pe ordinea de zi spre aprobare, dar s-a amânat pentru săptămâna viitoare", a mai adăugat Chirilă.
Ordonanţa de urgenţă a intrat pe masa de lucru a deputaţilor în 7 septembrie 2009, după ce a fost avizată de Senat pe 2 septembrie. În aceeaşi lună a primit avizul comisiilor juridice, de disciplină şi imunităţi a celei de buget, finanţe şi bănci dar şi a cea de industrii şi servicii. Abia pe 3 martie 2010 a fost întocmit raportul comisiei de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, ulterior fiind trimis pe ordinea de zi a plenului, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.
Potrivit modificărilor Ordonanţei de Urgenţă, plajele vor fi utilizate de operatorii economici ce administrează structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale care desfăşoară activităţi de turism (...) dar şi de autorităţi ale administraţiei publice locale care pot încheia contracte de închiriere cu titularul dreptului de administrare a plajelor - Administraţia Naţională a Apelor Române, prin Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral - pe perioada unui sezon estival. De asemenea autorităţile locale pot solicita şi ele închiriere