FARMACOLOGIE. Pastilele care aduc somnul pot fi un cuţit cu două tăişuri. Dacă nu sunt luate corect ori dacă sunt administrate pentru perioade prea mari de timp pot provoaca efect invers şi dependenţă. Sursa: NorthFoto
Pastilele pentru dormit nu au mereu efectul scontat şi pot chiar provoca insomnii. Consumate în cantităţi mari pe o perioadă lungă de timp, somniferele creează dependenţă. Toate medicamentele pentru somn trebuie luate cu moderaţie, fără a fi amestecate cu alcool sau cu cafea. Dar înainte de a apela la ele cereţi sfatul medicul.
Încercaţi întâi cu ceai, lapte şi ore fixe de dormit
„Somniferele ar trebui luate doar dacă alte măsuri nu au avut efect asupra insomniei. Adică întâi trebuie să încercaţi să vă liniştiţi, să vă culcaţi la aceeaşi oră în fiecare seară, să beţi o cană cu lapte sau cu ceai înainte”, este sfatul profesorului de farmacologie Ioan Fulga, de la Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila” din Bucureşti.
Aceste pastile trebuie luate numai la recomandarea medicului. „Riscurile principale ale somniferelor sunt diminuarea eficacităţii pastilelor ori de pendenţa de ele. În plus, efectul sedării poate rămâne şi în timpul zilei”, explică profesorul de farmacologie.
E normal ca, uneori, din cauza oboselii excesive sau a schimbărilor atmosferice, o persoană să aibă o noapte cu somn insuficient sau neodihnitor. Lipsa somnului poate să apară din mai multe motive, iar cel mai indicat pentru a stabili cauza este medicul specialist. Tratamentul fără un diagnostic poate ascunde o boală care are nevoie de îngrijire.
Un sfat pe care îl dau medicii celor care se confruntă des cu insomnii este să încerce să-şi îmbunătăţească modul de viaţă.
Lipsa somnului e provocată şi de stres, de probleme din viaţa de zi cu zi, dar şi de alte boli. De aceea, un stil de viaţă cu