Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI. "Revizuirea perspectivei reflectă opinia noastră privind programul susţinut de reforme bugetare şi probabilitatea ca guvernul să continue respectarea acordului cu Fondu
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI.
"Revizuirea perspectivei reflectă opinia noastră privind programul susţinut de reforme bugetare şi probabilitatea ca guvernul să continue respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), atenunând astfel presiunile financiare externe", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P.
Ratingurile României au fost confirmate la "BB+" şi "B" pentru împrumuturi în valută, pe termen lung şi scurt, respectiv la "BBB-" şi "A-3" în monedă locală, se arată într-un comunicat al S&P.
Contracţia economică severă, de 7,1% în 2009, a fost cauzată, în principal, de declinul accentuat al cererii interne, rezulattă din redcucerea accesului la finanţare. Evoluţia economică negativă a fost exacerbată şi de scăderea cererii externe.
Economia României îşi va reveni, probabil, uşor în acest an, mai ales din cauza recuperării cererii pe pieţele externe, notează S&P.
"Guvernul a implementat cu succes strategia de consolidare fiscală"
Cererea internă va rămâne redusă, ca urmare a consumului şi investiţiilor scăzute, determinate de condiţiile dificile de creditare şi d