Ministerul Agriculturii este „prudent“ faţă de autorizarea cultivării plantelor modificate genetic (OMG), a declarat ieri ministrul Mihail Dumitru, precizând că avizările favorabile se vor emite doar pe baza unor „evaluări ştiinţifice solide“ şi a demonstrării unor avantaje economice certe.
„Ministerul Agriculturii are o atitudine prudentă în procesul decizional de autorizare a cultivării OMG. În baza unei evaluări ştiinţifice solide şi bine fundamentate, emise de EFSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor - n.r.), care demonstrează lipsa riscului pentru sănătatea umană, animală şi mediu, şi dacă, în urma unor analize economice, se demonstrează existenţa unui avantaj economic important pentru agricultura şi economia românească, ministerul va aviza favorabil un dosar de autorizare a cultivării unui OMG. Însă, decizia se stabileşte consensual, la nivelul Guvernului României. Ministerul este doar una dintre autorităţile avizatoare într-un astfel de dosar“, a declarat ministrul.
Referindu-se la faptul că asemenea decizii provoacă, de obicei, „emoţii“ în public, Dumitru a spus că nu există o „fundamentare ştiinţifică“ a acestor „îngrijorări“.
În ceea ce priveşte cazul particular al Amflora, soi de cartof modificat genetic, ministrul a afirmat că acesta a fost autorizat de către „vechea“ Comisie Europeană „după multe ezitări şi întârzieri“ şi a anticipat un interes scăzut al fermierilor români faţă de cultivarea Amflora, având în vedere că soiul este destinat exclusiv producţiei industriale de amidon.
„Nu anticipez un interes al cultivatorilor români pentru cultivarea acestui soi“
Ministrul agriculturii a adăugat că „decizia a fost luată de actuala Comisie în procedură scrisă, adică fără discuţie la nivelul Colegiului Comisarilor. Acest soi de cartof este destinat exclusiv producţiei industriale de amidon, apreciindu-s