Creditele neperformante au ajuns sa reprezinte o treime din portofoliul institutiilor financiare nebancare, dublu fata de vara anului trecut si de aproape cinci ori mai mult decat in urma cu doi ani. Aceasta evolutie reprezinta inca o lovitura pentru finantatori, dupa scaderea cu 72% a pietei de leasing in 2009, in conditiile in care firmele din aceasta piata erau obisnuite cu cresteri de peste 40% pe an.
Astfel, potrivit Adrianei Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare (ALB), care reuneste 98% din firmele de leasing si cei mai mari jucatori din piata creditelor de consum, creditele neperformante reprezentau la sfarsitul anului trecut 33% din portofoliile IFN-urilor. In vara anului trecut nivelul acestui indicator era de 15%, iar in urma cu doi ani - de 7%. In sistemul bancar ponderea neperformantelor este in prezent de 15%.
"Este un nivel foarte ridicat. Problema principala este ca executarea silita a clientilor rau platnici dureaza foarte mult, cateva luni chiar, ceea ce duce la cresterea provizioanelor constituite de IFN. Din acest motiv, actionarii trebuie sa vina cu aporturi noi de fonduri, ceea ce va duce la cresterea costurilor de finantare pentru clientii noi", explica Ahciarliu.
In mai anul trecut Curtea Constitutionala a decis ca firmele de leasing, dar si alti creditori nu pot executa silit un client rau platnic fara a obtine inainte de aceasta acordul unui judecator. Desi aceasta modificare a fost in folosul clientilor, pentru firmele de leasing ea a insemnat prelungirea procesului de executare cu cel putin cateva luni, timp in care trebuie sa constituie provizioane pentru finantarile respective.
"Instantele judecatoresti au devenit extrem de aglomerate, din acest motiv am ajuns la termene de 3-5 luni pentru executarile silite, ceea ce este inadmisibil in actuala situatie economica", afirma Madalina Hag