Într-un interviu acordat Euobserver, Magnus Svenningson, CEO al Speed Identity, compania care furnizează capturile de date biometrice pentru guvernele Suediei, Luxemburgului şi Lituaniei, a declarat că se pot contraface amprentele digitale şi chiar ale retinei
Aşteptate cu nerăbdare şi interes de români, mai ales că ni s-a spus tot timpul că paşapoartele biometrice nu pot fi falsificate datorită multiplelor elemente de securitate incluse, e-pass-urile par să nu mai fie atât de sigure. Într-un interviu acordat Euobserver, Magnus Svenningson, CEO al Speed Identity, compania care captează date biometrice şi le furnizează guvernelor Suediei, Luxemburgului şi Lituaniei, a declarat că, deşi paşapoartele biometrice sunt foarte sigure, asta nu înseamnă că nu pot fi falsificate. "Paşapoartele biometrice sunt documente foarte, foarte sigure. Ţările UE au investit foarte mult în aceste documente. Sunt extrem de scumpe şi dificil de falsificat, dar nu imposibil", a afirmat Svenningson, precizând că nivelul de dificultate al falsificării variază de la ţară la ţară. "În unele ţări, este foarte uşor, în altele nu, dar fiecare stat are lacunele lui", a mai spus el.
Lacune juridice
Includerea elementelor biometrice de identificare este obligatorie pentru ţările din spaţiul Schengen, la care urmează să adere şi Bulgaria şi România, dar şi pentru cele din Spaţiul Economic European precum Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia.
În conformitate cu regulamentele UE, statele au inclus în paşapoartele biometrice, încă din luna iulie a anului trecut, imaginea facială şi amprentele digitale.
Svenningson a spus că una dintre cele mai simple metode este de a achiziţiona un paşaport duplicat - "un paşaport fals real" - mai degrabă decât să falsifice unul.
"Problema este înscrierea valorilor falsificate în documente, care te pot face c