Marjele de castig din dobanzile la creditele si depozitele noi in lei au scazut in ianuarie pentru a treia luna consecutiv cu circa o jumatate de punct procentual, pana la 5,13%, dar raman peste nivelul din ianuarie anul trecut, arata datele BNR.
La creditele si depozitele in lei existente in sold insa marjele au continuat sa creasca usor, pana la 7,17%, nivel dublu fata de 3,8% cat era in ianuarie 2009.
Diferenta de dobanda intre creditele si depozitele noi a dat primele semne de scadere in toamna, dupa ce in primele trei trimestre ale anului trecut au crescut cu peste 50%, ajungand la un maxim de 6,77%.
Analistii spun ca reducerea usoara a marjelor din ultimele luni vine nu atat in incercarea bancilor de a atrage clienti noi, avand in vedere continuarea incertitudinilor din economie, cat mai ales unei imbunatatiri semnificative a lichiditatii existente pe piata.
"Diminuarea marjelor se datoreaza si faptului ca exista o lichiditate mai buna pe piata, iar dobanzile interbancare s-au apropiat de dobanda de politica monetara a BNR, ceea ce nu a fost cazul pana acum. In trecut bancile au practicat marje ridicate si ca o masura de siguranta fata de volatilitatea existenta pe piata", apreciaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Ea spune ca bancile se simt mai confortabil acum pentru ca banca centrala si-a intensificat injectiile de lichiditate pe piata si a intervenit pentru calmarea dobanzilor de fiecare data cand au existat semne de neincredere intre banci. BNR a efectuat anul acesta operatiuni repo - imprumuturi pe termen scurt acordate bancilor, care au drept garantii titlurile de stat detinute de acestea - de peste 25 mld. lei (circa 6 mld. euro).
In acelasi timp, marjele de dobanda la creditele si depozitele noi in euro au revenit pe un trend de scadere dupa o crestere de aproape o jumatate de procent in noiembrie si de