Prăbuşirea pieţei imobiliare a tras după sine şi sectoarele conexe, precum termopanele, cimentul sau BCA-ul care s-au întors în trecut chiar şi cu cinci ani. Unul dintre cele mai afectate segmente este cel al utilajelor pentru construcţii, unde, lipsa lucrărilor a făcut ca anul trecut vânzările să se reducă la jumătatea celor din 2006, respectiv 780 de unităţi. Distribuitorii de utilaje pentru construcţii se văd nevoiţi să îşi restrângă activitatea la maxim sau chiar
Prăbuşirea pieţei imobiliare a tras după sine şi sectoarele conexe, precum termopanele, cimentul sau BCA-ul care s-au întors în trecut chiar şi cu cinci ani. Unul dintre cele mai afectate segmente este cel al utilajelor pentru construcţii, unde, lipsa lucrărilor a făcut ca anul trecut vânzările să se reducă la jumătatea celor din 2006, respectiv 780 de unităţi.
Distribuitorii de utilaje pentru construcţii se văd nevoiţi să îşi restrângă activitatea la maxim sau chiar să înfrunte falimentul. Nici anul acesta nu se întrevăd semne de redresare, după ce primele luni din an au fost amorţite atât de criză, cât şi de iarnă.
„Pentru acest an prevedem o stagnare, în cel mai bun caz. Două luni nu s-a lucrat nimic, e şi vremea de aşa natură, dar sperăm ca din mai, iunie să apară ceva lucrări. Pentru semestrul doi prevedem o deschidere a pieţei, în special pe zona de drumuri, unde se întrevede câte ceva“, a declarat pentru capital.ro Petre Moroianu, secretarul general al Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC).
Distribuitorii de utilaje estimau la finalul primului semestru de anul trecut că piaţa va scădea, în valoare, până la nivelul de 40 mil. euro, după ce în 2008 vânzările s-au ridicat la 240 mil. euro. Asta în condiţiile în care vânzările unitare au scăzut de la 250-300 de utilaje lunar, la circa 40-50 de bucăţi.
Scădere de 76% faţă de 2008
@