Industriaşii pot depune cereri de finanţare nerambursabilă, pentru a-şi moderniza şi extinde producţia, a anunţat Ministerul Economiei. Patronii spun însă că le este foarte greu să acceseze aceste fonduri.
Motivele principale care stau în calea accesării fondurilor europene sunt birocraţia, întârzierile în analiza dosarelor şi îngheţarea creditelor.
Aşadar, peste birocraţia europeană se suprapune una “originală, românească”, după cum explică Maria Grapini, preşedinta FEPAIUS.
“Avem multe sesizări de la firme că lucrurile nu sunt aşa cum le anunţă autorităţile. Companiile se duc să ceară banii şi se lovesc de uşi închise, sunt paşi care se repetă în accesarea fondurilor, avem o birocraţie originală, românească”, a declarat pentru evz.ro Maria Grapini.
Actualul apel de proiecte se adresează întreprinderilor mari, adică a celor cu peste 249 de salariaţi. În industria textilă, au rămas puţin peste 700 de asemenea unităţi, cea mai mare parte fiind angajate în activităţi de tip lohn. Doar patru ţesătorii mari, dintre care una are şi filatură, au mai rămas în ţară, la Vaslui, Piteşti, Iaşi şi Piatra Neamţ.
“E foarte greu să accesezi fonduri europene. Unele firme nici nu se mai încadrează în condiţiile de eligibilitate, pentru că dosarele au fost analizate cu întârziere şi între timp, din cauza crizei, au acumulat datorii sau li s-a redus cifra de afaceri”, ne-a explicat preşedinta FEPAIUS.
Aşadar, România va rămâne dependentă de importurile de produse textile din China, India sau Turcia, mai ales că industria de profil are şanse să iasă din criză de abia din 2011.
Patru luni mai uşoare
Exportatorii stau ceva mai bine. Dacă până în noiembrie 2009, afacerile exportatorilor au fost sever afectate de criză, în ultimele patru luni exporturile au crescut uşor.
Totuşi, şi exporta