Medicii spun că investiţiile în centrele medicale de la noi sunt o alternativă la tratamente în afara ţării. Sursa: Adrian ScutariuSursa: Reuters
1 /.
Specialişti de renume din medicina românească sunt de părere că multe tratamente pentru care acum se plătesc bani în străinătate ar putea fi făcute şi la noi dacă ar exista bunăvoinţă din partea celor ce pot lua decizii.
Până atunci însă, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, promite că va încerca să îmbunătăţească actualul program după care românii pentru care medicina românească nu are soluţii sunt trimişi la tratamente în afara ţării.
„Cu banii plătiţi la un caz în afară se rezolvă 20 la noi”
Prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie şi Chirurgie Pediatrică, Spitalul de Copii „Marie Curie”, Bucureşti:
„În tumorile osoase la copii, endoprotezarea modulară este vitală. Aceste proteze speciale costă între 5.000 şi 30.000 de euro, în funcţie de vârsta copilului şi dimensiunile porţiunii de os rezectat. Dacă nu există aceste fonduri, copiii mor în aşteptarea unei endoproteze modulare. Când Ministrul Sănătăţii dispune de bani, unii copii sunt trimişi în străinătate. Însă cu banii plătiţi pentru un singur caz afară se pot rezolva în România alte 20. Nu ştiu de ce ministerul nu înţelege faptul că banii pe care-i achită în străinătate se pot investi în centrele medicale de ortopedie pediatrică din ţară. Bănuiesc că e vorba despre comoditate”.
Lipsa de bani, explicabilă şi prin numărul mic de asiguraţi
Prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice:
„Sunt de acord să trimitem cazurile în străinătate doar pentru operaţiile care nu se fac în România. În oftalmologie sunt foarte puţine. De exemplu, în transplantul de cornee nu avem donatori, şi în această situaţie cred că trebuie schim