Trei sute cincizeci de "plangeri" ale unor persoane care afirma ca au suferit abuzuri sexuale din partea unor membri ai clerului in anii '50, '60 si '70 in Olanda, au fost primite de la inceputul lunii martie, au declarat, miercuri, surse din cadrul Bisericii Catolice olandeze, citate de AFP.
"Potrivit ultimelor cifre, este vorba despre 350 de plangeri", a anuntat Pieter Kohnen, un purtator de cuvant al Bisericii Catolice olandeze, citat de Mediafax. "Majoritatea provin din internate din intreaga tara", a precizat el.
Aceste "plangeri" au fost primite de comisia consultativa episcopala "Ajutor si Drept", creata in 1995 de Biserica Catolica olandeza, pentru a veni in ajutorul victimelor abuzurilor sexuale comise de cler, potrivit lui Kohnen.
Conferinta episcopala olandeza si conferinta institutelor religioase olandeze, aceasta din urma strangand 190 de institutii religioase in Olanda, au anuntat marti deschiderea, pe viitor, a unei anchete "independente" privind presupusele abuzuri sexuale comise de cler.
Pregatirea anchetei a fost incredintata fostului ministru al Educatiei, Wim Deetman, si ea ar urma sa inceapa in patru - sase saptamani.
Primele cazuri de presupuse abuzuri sexuale comise de membri ai ordinului Salezienilor lui Don Bosco intr-un internat din regiunea Arnhem, in anii '60, au fost date publicitatii la sfarsitul lunii februarie.
Nici una dintre aceste "plangeri" nu poate duce la deschiderea unei anchete judiciare, deoarece faptele sunt prescrise, a explicat Evert Boerstra, un purtator de cuvant al Parchetului general olandez.
"Cand este vorba despre abuzuri sexuale pentru care pot fi ceruti zece ani de inchisoare, prescriptia este de 20 de ani", a spus el.
De la sfarsitul lunii ianuarie, dezvaluirile s-au multiplicat in Germania si Austria privind cazurile de ab