Dragoş Croitoru avea doar 18 ani când a fost depistat cu leucemie. S-a stins anul trecut, după un transplant făcut în Israel mult prea târziu.
Pentru aprobarea dosarului lui Dragoş de către Ministerul Sănătăţii (MS) s-au organizat mitinguri de susţinere. Dragoş a fost depistat cu leucemie în noiembrie 2008.
La scurt timp a aflat că boala lui e chimiorezistentă şi că are nevoie de un transplant de celule stem în străinătate pentru că în România nu există un registru al donatorilor neînrudiţi. Dosarul depus la Ministerul Sănătăţii (MS) era tărăgănat de luni bune.
Traseul birocraţiei
Ajutat de voluntarii de la „Salvează Vieţi”, Dragoş a răzbit cu greu prin birocraţie.
„În 12 martie 2009 am aflat că dosarul e finalizat la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB) şi că va pleca spre minister. Pe 17 martie, era tot la Direcţie pentru că nu se găsea şofer care să transporte dosarul la minister. Peste o săptămână, dosarul a fost aprobat de MS, dar nu a putut fi trimis la guvern pentru că o funcţionară nu ştia să întocmească o notă de fundamentare. Pe 1 aprilie, a fost respins de guvern pentru că nu existau toate avizele (lipseau cele de la Ministerul Muncii)”, povestesc voluntarii despre primul caz pentru care s-au luptat.
Ultima soluţie la care s-au gândit a fost un miting. „El era în stare gravă, îl vedem cum se stinge. Abia pe 8 aprilie s-a adop tat hotărârea de guvern pentru aprobarea dosarului”, îşi aminteşte Carmen Uscatu, de la „Salvează Vieţi”, care vede acest caz relevant pentru „neprofesionalismul şi indo lenţa sistemului de sănătate”.
„Ne-a învăţat cum să luptăm pentru alţi bolnavi”
Tânărul a plecat în cele din urmă în Israel la tratament, unde i s-a găsit donator neînrudit compatibil cu el sută la sută.
„Din păcate, deşi celulele canceroase au