Invatamantul obligatoriu va dura zece ani, iar clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu, ceea ce va duce la scaderea abandonului scolar cu 20%, a anuntat, miercuri, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, vorbind despre proiectul legii educatiei.
"Vom analiza situatiile in care anumite scoli generale, din lipsa de spatiu, nu vor putea prelua, pentru invatamantul gimnazial, clasele a IX-a. Nu se pune problema pregatirii profesorilor, intrucat cei din liceu si cei din scoala generala au aceeasi pregatire", a spus Funeriu, citat de Mediafax.
Potrivit ministrului, aceasta prevedere va fi binevenita mai ales pentru invatamantul rural, pentru ca elevii vor invata inca un an la ei acasa si nu vor fi nevoiti sa plece, la numai 14 ani, la mare distanta de domiciliu.
Funeriu a precizat ca proiectul legii Educatiei este aproape gata, aflandu-se in stadiul ultimelor verificari.
"Documentul va fi inaintat pentru o prima lectura in Guvern, dupa care va urma o luna in care vor avea loc dezbateri publice reale pe marginea acestui document", a mai spus Funeriu.
El a precizat ca vor fi consultate pe rand, organizatiile de parinti, de studenti, de elevi, mediul de afaceri, formatiunile sindicale, dar si reprezentanti ai ambasadelor tarilor UE in Romania, intrucat invatamantul national trebuie coroborat cu cel din tarile UE.
"Aceasta noua lege a educatiei reprezinta o optiune politica majora. Este o lege care trebuie sa dea stabilitate si predictibilitate sistemului invatamantului", a mai spus Funeriu. Invatamantul obligatoriu va dura zece ani, iar clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu, ceea ce va duce la scaderea abandonului scolar cu 20%, a anuntat, miercuri, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, vorbind despre proiectul legii educatiei.
"Vom analiza situatiile in care anumite scoli generale, din lip