Preţurile şi tarifele calculate în valută au scăzut proporţional cu evoluţia cursului leu/euro. Media scumpirilor – inflaţia – a coborât în februarie, după trei luni consecutive de creştere, pe fondul reducerii cursului de la 4,25 la 4 lei/euro în primele două luni.
După puseul din ianuarie, generat de creşterea accizelor, dar şi a cursului după care se calculează aceste taxe, inflaţia s-a temperat semnificativ în februarie. Media lunară a fost de numai 0,2% (faţă de 1,68% în luna anterioară), iar rata anuală a fost de 4,49% (de la 5,2%).
Citiţi şi:
Băsescu: Patronatele au reuşit să crească productivitatea, trimiţând oamenii în şomaj
Rating cu perspectivă „Stabil" pentru România
Guvernul coace al treilea plan anticriză
Această „performanţă" a fost posibilă în primul rând datorită întăririi monedei naţionale, care a evoluat de la niveluri de peste 4,2 lei/euro în ianuarie la mai puţin de 4,15 lei/euro în februarie.
Ca dovadă, tarifele calculate de regulă în euro (pentru telefonie, transporturi aeriene sau cazarea în hoteluri) au scăzut uşor în primele două luni, ca şi preţurile unor produse de import precum citricele sau autoturismele. Desigur, şi reducerea cererii pentru anumite produse a condus la ieftiniri. Preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut în februarie cu 0,24% faţă de luna precedentă, în timp ce tarifele serviciilor au rămas stabile, în condiţiile în care nu se observă nicio ieftinire notabilă.
Doar energia termică, transportul urban, tipăriturile şi conservele au consemnat scumpiri de peste 1%. O evoluţie similară a avut loc şi în cazul mărfurilor nealimentare.
INFLUENŢE REDUSE
Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,16% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul sau produsele ale căror preţuri sunt reglementate şi cu 0,22% dacă se elimină influenţa combustibililor.