REFORMĂ. În cele două decenii, societatea românească n-a reuşit să aplice Punctul 8 al proclamaţiei adoptate în 1990.
Proclamaţia de la Timişoara, lansată din balconul Operei de scriitorul George Şerban, regretatul preşedinte al Societăţii Timişoara, împlineşte azi 20 de ani.
Pe 27 februarie 1990, membrii Societăţii Timişoara, întruniţi în şedinţă extraordinară, au adoptat textul în 13 puncte al Proclamaţiei, propus de George Şerban.
Pe 9 martie 1990, Consiliul Municipal Timişoara a aderat la Proclamaţie, cu 45 de voturi pentru şi 3 abţineri.
Pe 11 martie, în Piaţa Operei din Timişoara, George Şerban a citit textul proclamaţiei, în faţa a peste 20.000 de timişoreni. Din 1994, textul original al proclamaţiei se află în custodia Muzeului Banatului.
Punctul 8 rămâne pe agendă
În conştiinţa publică, documentul aproape că se confundă cu Punctul 8 al Proclamaţiei, care le interzicea foştilor activişti comunişti şi foştilor ofiţeri de securitate să candideze la orice funcţie publică, timp de trei legislaturi. Societatea românească n-a reuşit, în 20 de ani, să pună în aplicare această prevedere.
„Când a fost lansată, Proclamaţia n-a fost altceva decât transpunerea pe hârtie a dorinţelor exprimate de timişoreni, pe străzile oraşului, în timpul Revoluţiei din ’89. Fără manifestaţiile din Piaţa Universităţii, din Bucureşti, nici Punctul 8 n-ar fi avut ecoul de care a beneficiat. Paradoxal, după 20 de ani, acelaşi Punct 8 rămâne pe agenda societăţii româneşti, atât în campanii electorale, cât şi pe agen dele de lucru ale politicienilor”, spune Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
CITIŢI ŞI:EDITORIALUL EVZ: Unde aţi fost în ultimii 20 de ani