Din lipsă de bani şi spaţiu, piese de colecţie stau încuiate în camera de lângă laboratorul de biologie al liceului. Sute de exponate, care ar putea face obiectul unui muzeu de ştiinţele naturii, zac ticsite în dulapurile laboratorului. Mulţi dintre elevii colegiului nici nu au apucat să le vadă vreodată.
O comoară zace ascunsă în dulapurile Colegiului „I.C. Brătianu“. Piese rare, vechi de zeci de ani, stau încuiate în dulapurile laboratorului de biologie şi într-o clădire anexă. Toate, recondiţionate şi conservate corespunzător ar putea face obiectul unui muzeu, care ar fi mândria colegiului întrucât nicio altă unitate de învăţământ din judeţ nu mai are asemenea piese în patrimoniul său.
„Aceste exponate pot face obiectul unui muzeu şcolar sau judeţean, mai ales că unele sunt specii pe cale de dispariţie şi dacă sunt împăiate şi conservate bine. Sunt binevenite şi în laboratorul de biologie dacă profesorii le folosesc pentru a exemplifica lecţiile. Este un lucru extraordinar dacă se face acest lucru“, spune Daniela Stancu, şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Argeş.
Peste 120 de păsări şi animale împăiate se regăsesc în dotarea liceului. De la maimuţă, cangur, capră neagră, acvilă, până la pelican sau mistreţ, toate împăiate, dar şi schelete de delfin sau alte animale care rar pot fi văzute într-un muzeu, se află în dulapurile liceului. Multe dintre acestea au zeci de ani vechime, profesorii liceului amintindu-şi de ele de pe vremea când erau elevi.
„Nu avem unde să le expunem“
„Şi când eram eu elev, acum 40 de ani erau aceste exponate. Au stat într-un colţ verde. Nu prea avem condiţii să le păstrăm. Trebuie să facem rost de nişte vitrine în care să le putem expunem. Avem, de exemplu, 30 de lăzi cu roci rare pe care nu avem unde să le expunem“, mărturiseşte, cu tristeţe, Lucian Costache, direct