Cererea de arestare a senatorului Catalin Voicu, formulata de DNA si expediata miercuri de ministrul justitiei, Catalin Predoiu catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, a aterizat direct in seiful sau, sub lacat. Geoana a incuiat repejor referatul DNA, care insoteste cererea de arestare, fara sa explice de ce documentul n-ar fi public. A parut chiar panicat ca documentul a venit de la Ministerul Justitiei nesigilat, asa ca l-a incredintat "spre buna pastrare, in conditii de securitate si secretizare".
Or, CSM stabilise, intr-o situatie similara, ca referatele procurorilor nu au caracter secret. Geoana s-a repezit apoi sa declare ca senatorul Voicu nu reprezinta un pericol public. De unde stie? De ce s-a antepronuntat in acest caz? Se teme de ceva? Ce-l determina sa-l apere cu atata zel pe Catalin Voicu?
Daca s-a intalnit cu senatorul PSD miercuri seara la restaurantul Perla, nici nu mai conteaza. Insa balbaiala sa - ba a fost, ba n-a fost la restaurant - e relevanta si indica faptul ca ascunde sau se teme de ceva in acest greu si ramificat caz de coruptie.
De ce referatul prin care procurorii DNA solicita arestarea senatorului PSD, Catalin Voicu, n-ar fi public, la fel cum a devenit referatul prin care procurorii cereau, in iunie 2008, trimiterea lui Adrian Nastase in judecata, intr-unul din dosare? Atunci, Camera Deputatilor a publicat referatul pe site-ul institutiei, astfel ca mare parte din probatoriu (interceptari, declaratii de martori, alte probe) a putut fi consultata de catre parlamentari, presa, de oricine.
"Comunicarea pe site a referatului prin care s-a solicitat, motivat, avizul de incepere a urmaririi penale nu reprezinta un act in sensul celor care nu pot fi publice, cu privire la care trebuie sa se pastreze confidentialitatea, cum sunt celelalte acte care exista in dosarul de urmarire penala", declara