Bătăile între deţinuţi au fost de două ori mai multe anul trecut faţă de 2008, trei telefoane mobile din patru ajung la deţinuţi, clanurile îşi controlează afacerile din penitenciare, iar problemele din sistem băgate sub preş sunt arhiva fostului SIPA şi criminalitatea. Acestea sunt câteva dintre concluziile bilanţului de activitate pe anul trecut a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
În 2009 au avut loc 573 de bătăi între deţinuţi soldate cu vătămări corporale, faţă de 421 în 2008. 25 este numărul gardienilor agresaţi de deţinuţi, cu unul mai mult decât în 2008. Unii directori de închisori prezenţi joi la şedinţa de bilanţ au precizat că această creştere a violenţei între deţinuţi este generată de relaxarea măsurilor de siguranţă din penitenciare o dată cu introducerea sistemului de executare pe regimuri, dar şi de sporirea drepturilor acordate celor închişi. Alţii susţin însă că cifrele mari apărute acum se datorează raportării oricărei agresiuni, spre deosebire de anii trecuţi când erau raportate doar bătăile cu urmări grave.
TELEFOANELE, PROBLEMĂ GRAVĂ
Intraţi în posesia unui telefon, deţinuţii pot coordona din închisoare infracţiuni, răzbunări sau afaceri, a spus ieri directorul general al ANP, Ioan Băla. Aproximativ 7.300 de telefoane mobile au fost descoperite în 2009 în posesia deţinuţilor din România, doar 2.700 de astfel de aparate fiind depistate de gardieni la controalele de la intrarea în închisori. Telefoanele sunt ascunse în pachete, în produsele alimentare sau pur şi simplu aruncate peste gard. Penitenciarele "fruntaşe" la aparatele aruncate din exterior peste gardul închisorii sunt Penitenciarul Rahova, Jilava, Giurgiu şi Mărgineni. Directorul ANP a admis existenţa unor "clanuri" care îşi controlează afacerile din închisoare, exemplele fiind clanul Cămătarilor la Bucureşti, al Cocalari