Pentru a fi siguri că nu vor duce lipsă de clienţi în perioada Sărbătorilor Pascale, proprietarii de hoteluri au micşorat preţurile cu peste 20% faţă de anul trecut. În topul destinaţiilor pentru petrecerea Paştelui conduc detaşat zonele rurale, urmate de staţiunile montane, de litoralul bulgăresc şi de cel grecesc.
Agenţiile de turism au vândut până în prezent aproximativ 60% din pachetele concepute special pentru perioada în care toţi creştinii sărbătoresc Paştele, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de turism (ANAT). Un artificiu la care au apelat hotelierii în acest an a fost micşorarea tarifelor cu peste 20% faţă de anul trecut.
Şi cum românilor le place să petreacă în mod tradiţional, la aer curat, în topul destinaţiilor de Paşte conduc detaşat zonele din mediul rural şi staţiunile montane. Din spate vin staţiunile de pe litoralul bulgăresc şi cele din Grecia, explică Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al ANAT.
La munte, pe cont propriu
La capitolul munte, cele mai solicitate zone sunt cele din judeţele Braşov şi Prahova. Marea majoritate care merg de Paşte la munte preferă să se autogospodărească şi să înroşească singuri ouăle sau să prepare friptura de miel şi pastrama. Cabanierii şi proprietarii de pensiuni s-au conformat preferinţelor turiştilor şi-i lasă pe aceştia să se simtă ca acasă.
„Le punem la dispoziţie absolut tot: bucătărie, veselă, grătar, sală de mese, living", spune Diana Pană, proprietara pensiunii „Atena „din Valea Râşnoavei (n. red. - la doi kilometri de Predeal). O noapte de cazare la pensiunea Atena, amplasată în mijlocul naturii, într-o linişte absolută, costă 110 lei pentru două persoane, 140 de lei pentru trei persoane şi 170 de lei dacă turiştii aleg o cameră de patru persoane.
În cazul în care doriţi să aveţi lângă dumneavoastră de Paşte toate rudele şi toţi prietenii, cu 5.000 de