Inainte de sarbatorile pascale, cand incepe frenezia cumparaturilor, unii producatori au gasit solutia pentru a scapa de stampila care eticheta "ouale stresate": nu le-au mai stampilat deloc, ceea ce a dus la crearea unei piete negre a oualor, iar dimensiunile sale nu sunt deloc neglijabile. Politistii bucuresteni au depistat intr-un depozit din Straulesti nu mai putin de 1,3 milioane de oua fara acte de provenienta, nestantate ori expirate, care asteptau sa intre la vanzare in retelele en gros si en detail din Capitala.
Din cele 1,3 milioane de oua depistate, in jur de un milion nu erau stantate, astfel incat oamenii legii au trebuit sa faca cercetari pentru a depista provenienta acestora si vechimea lor. Se pare ca ouale proveneau de la producatori din Galati, Tecuci si Crevedia si fusesera cumparate contra sumei de 5 miliarde lei vechi – "vanzarea pe doua zile", dupa cum sustinea directorul depozitului. Participantii la control spun ca acest caz ar putea sa nu fie singular, neexcluzand existenta mai multor depozite pe raza Capitalei. "In general, cei care detin astfel de depozite au tendinta sa adune marfa si sa o tina pana in imediata apropiere a sarbatorilor, atunci cand preturile cresc." Problema cea mai importanta este amenintarea la adresa sanatatii, deoarece, atat timp cat nu exista acte de provenienta si stampila, ouale ar putea fi deja expirate sau ar fi putut expira pana in momentul ajungerii lor la consumator.
In plus, specialistii recomanda ca ouale sa nu fie tinute prea mult timp nici in frigider, nici in depozite care nu au conditii de temperatura corespunzatoare. Riscul consumului de oua alterate este aparitia toxiinfectiilor alimentare grave. "La ce produse am vazut acolo, as putea spune ca si noi mancam, fara sa stim, oua comercializate pe respectiva filiera, pentru ca aceleasi ambalaje le vad zi de zi in supermarketurile sau magaz