Piperea: Peste 100.000 de români sunt într-o astfel de procedură pentru restanţe la instituţiile financiare
Baltazar: Băncile au evitat executările silite din cauza preţului scăzut al garanţiilor, dar au ajuns cu cuţitul la os
Creşterea cererilor de executare silită va prăbuşi preţul apartamentelor şi al terenurilor
Peste 100.000 de persoane fizice din România sunt în procedură de executare silită pentru că nu şi-au plătit ratele la bănci şi există o bancă din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silită, a declarat ieri avocatul Gheorghe Piperea, specialist în insolvenţă şi faliment. "În luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silită pentru persoanele fizice din partea băncilor, iar numărul acestora a depăşit 20.000 la o bancă din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitări sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a afirmat Piperea, fondator al societăţii "Piperea & Asociaţii", specializată în faliment şi insolvenţă.
"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite în aşa-zisa perioadă de boom economic şi acum nu-şi mai pot plăti creditele pentru că li s-au redus salariile sau au fost trimişi în şomaj", a completat el.
Băncile nu-şi recuperează toţi banii
Pe de altă parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a menţionat că cererea de executare silită din partea băncilor este din ce în ce mai mare pentru că instituţiile financiare au ajuns şi ele "cu cuţitul la os". "Faptul că peste 100.000 de români sunt în executare silită este îngrijorător, mai ales că numărul acestora va mai creşte. Băncile au fost mai reticente în perioadă de criză să execute silit pentru că preţul garanţiilor a fost şi este în continuare scăzut. De cele mai multe ori în perioadă de criză nu obţii nici prin executare silită rambursarea totală a creditului, pentru că oamen