Primele 13 contracte pentru accesarea fondurilor europene destinate întreprinderilor mari din cadrul Programului Operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice” au fost semnate astăzi la Ministerul Economiei, în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului de resort, Adriean Videanu.
Cele 13 contracte de finanţare au o valoare totală de peste 131,5 milioane de lei (circa 32 de milioane de euro) şi fac parte din primul apel de proiecte de acest tip, lansat în 2008, cu o valoare totală de 215 milioane de lei (57,4 milioane de euro, la acea dată).
În cadrul acestui apel au fost depuse 123 de proiecte, din care 28 au fost aprobate. Datorită numărului mare de proiecte, bugetul total a fost majorat până la suma de 235,3 milioane de lei.
Ieri a fost lansată şi a doua cerere de proiecte pentru aceast an, pentru care bugetul este de 450 de milioane de lei. „Termenul de depunere a proiectelor este 31 mai 2010. Noul apel cuprinde toată suma până în 2013“, a declarat Videanu.
La rândul său, premierul Emil Boc a arătat că, alături de investiţiile publice în infrastructură, accesarea fondurilor europene este prioritară în vederea relansării economice a României, în condiţiile în care acest proces creează locuri de muncă.
"Doar cei care nu muncesc nu depun proiecte"
Cel mai mare punctaj din cele 28 de proiecte aprobate a fost obţinut de Popeci Utilaj Greu din Craiova, care a primit fonduri nerambursabile de 18,4 milioane de lei pentru modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie (achiziţionarea a 71 utilaje moderne, 344 aparate de măsură şi control, 8 instalaţii pentru protecţia mediului şi pentru producerea apei calde, 17 instalaţii de modernizare a unor echipamente şi licenţă soft pentru aplicaţiile numerice şi 810 accesorii).
„Programul total de investiţii pe care îl avem se ridică la 15-20 de milioane de euro şi ne va