Cartea 'Scrisori pentru Jackie' recompileaza scrisorile de condoleante primite de sotia lui JFK dupa asasinarea presedintelui american. Autoarea Ellen Fitzpatrick a selectat 250 de scrisori. Timp de multi ani acestea au ramas uitate in subsolul bibliotecii JFK din Boston. Sunt zeci de mii de scrisori de condoleante trimise lui Jackie Kennedy de cetateni de toate categoriile si conditiile sociale, expediate in saptamanile si lunile ulterioare asasinarii sotului ei, cel pe atunci presedinte al SUA John F. Kennedy. Acum, jumatate de secol mai tarziu, ele vad lumina zilei intr-o carte intitulata 'Scrisori pentru Jackie' si care vrea sa scoata din uitare marturia anomina a unei natiuni in doliu, noteaza ziarul spaniol ABC, monitorizat de Agerpres.
La o luna dupa cumplitul asasinat din Dallas, Jackie Kennedy a aparut pe ecranele televizoarelor multumind pentru dovezile de dragoste si mesajele de incurajare. "Tuturor celor mi-ati scris, vreau sa le spun ca ii iubim", marturisea vaduva Americii, intr-o scena pe care Ellen Fitzpatrick nu si-o poate scoate din minte. Avea 11 ani cand glontul ucigas avea sa puna capat vietii lui Kennedy, moment care, asemeni multor concetateni ai sai, a marcat-o pentru totdeauna.
Aceasta profesoara de 56 de ani care tine cursuri la Universitatea din New Hampshire, aminteste ca s-au scris numeroase carti despre asasinat, ca Hollywood-ul a transpus pe marele ecran diferite versiuni ale tragediei si ca o infinitate de experti, de la cei care sprijina teoriile conspiratiei, la cei care il invinovatesc pe Lee Oswald de cele intamplate. "Lipsea insa ceva, vocile americanilor de rand", spune ea.
Este motivul pentru care Fitzpatrick si-a propus sa cerceteze daca mai exista material si a sfarsit prin a descoperi niste cutii uitate care contineau numeroase scrisori, mesaje si telegrame de condoleante. "Le-am citit una