Instalat la conducerea FMI în toamna anului 2007, francezul Dominique Strauss-Khan, 60 de ani, vine la Bucureşti la sfârşitul lunii pentru a da un impuls autorităţilor să continue reformele la care s-au angajat prin acordul stand-by încheiat în urmă cu aproape un an, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax. "Prezentat iniţial drept o «centură de siguranţă», împrumutul de la FMI a devenit în toamna trecută un instrument vital de finanţare a deficitului bugetar al
Instalat la conducerea FMI în toamna anului 2007, francezul Dominique Strauss-Khan, 60 de ani, vine la Bucureşti la sfârşitul lunii pentru a da un impuls autorităţilor să continue reformele la care s-au angajat prin acordul stand-by încheiat în urmă cu aproape un an, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.
"Prezentat iniţial drept o «centură de siguranţă», împrumutul de la FMI a devenit în toamna trecută un instrument vital de finanţare a deficitului bugetar al României, prin derogare de la practica standard a Fondului. Din cauza crizei politice de anul trecut, România a acumulat întârzieri la majoritatea proiectelor legislative şi de restructurare a sectorului public, însă FMI a uimit prin bunăvoinţa manifestată, trimiţându-şi experţii la Bucureşti chiar şi când aceştia nu aveau interlocutori cu puteri legale depline", se arată într-un articol publicat în ediţia de joi a Ziarului Financiar.
Bucureştiul a încasat aproape două treimi din banii negociaţi cu FMI, însă reformele avansează foarte greu, astfel că preşedintele Traian Băsescu a invocat recent riscul contractării unui nou împrumut la sfârşitul anului pentru acoperirea facturii sociale, conform sursei citate.
Potenţial candidat la prezidenţialele din Franţa în 2012, Strauss-Khan vine în România într-o perioadă în care FMI a redevenit o instituţie importantă în finanţele internaţionale. Totuşi, Comisia Europeană nu accept