SFAT. Ca să nu vă treziţi daţi afară din hotel sau aeroport, aveţi grijă ca actele animalului să fie puse la punct. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ioan Andrei, un tânăr de 29 de ani, din Constanţa, şi-a propus să-şi petreacă vacanţa de vară în Italia, la Florenţa, şi nu vrea să-şi abandoneze pisica.
„Toată familia mea este în Italia. Doar eu mai stau în România până la finalizarea studiilor. În vacanţa de vară, o să merg să stau trei luni la rudele mele. Ce trebuie să fac ca să pot să scot pisica din ţară? O pot lua cu mine în avion?”, întreabă tânărul.
Cel puţin 200 de lei
O vacanţă în afara ţării alături de animalul de companie poate fi destul de complicat de pus la punct. Informaţi-vă înainte care sunt condiţiile impuse de operatorii hotelieri şi aerieni şi de ţara în care vreţi să călătoriţi.
Costurile necesare pentru „a pune la punct” un patruped pentru călătorie depăşesc lejer 200 de lei (paşaport, microcip, vaccin antirabic), fără a pune la socoteală transportul sau cazarea.
Legi comune pentru ţările UE
În cazul pisicilor, câinilor şi dihorilor domestici există o legislaţie apro piată în majoritatea ţărilor UE. „În primul rând, trebuie să vă asiguraţi că animalul e imunizat cu un vaccin antirabic valabil. În plus, are nevoie de un transporder electronic (microcip). Totodată, are nevoie şi de un paşaport pentru animale de companie care poate fi eliberat de către medicul veterinar. Însă, pentru a intra în Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit e necesar un test suplimentar pentru a se asigura că vaccinul antirabic a fost eficient. De asemenea, un tratament împotriva căpuşelor şi a teniilor poate fi necesar”, spun reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPSR).
Puteţi utiliza paşaportul pentru animale