Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în mod formal, decizia privind alocarea a 100 milioane euro pentru Facilitarea Europeană de Microfinanţare.
Acest instrument european prevede alocarea de microcredite de până la 25.000 euro întreprinderilor mici şi persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă şi doresc să înfiinţeze o mică întreprindere.
În acest context, europarlamentarul PSD^PC Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru Afaceri Economice şi Monetare, explică, într-un comunicat de presă, că această decizie vine ca o reacţie la criza economică actuală, accentul fiind pus pe scoaterea din marasm a şomerilor: "Decizia reprezintă un răspuns la criza economică, oferindu-le şomerilor şansa unui nou început, deschizând oportunităţi pentru antreprenoriat şi contribuind la susţinerea întreprinderilor mici, care reprezintă o parte importantă a motorului economiei europene. Potrivit Comisiei Europene, 99% din iniţiativele în afaceri în Uniunea Europeană provin de la micile întreprinderi(...) Microîntreprinderile care au drept angajaţi mai puţin de 10 persoane şi au un venit anual sub 2 milioane de euro vor avea un acces privilegiat la acest instument de microfinanţare".
Proiectul de lege a fost votat luna trecută de către Parlamentul European. Ca durabilitate a programului, cei 100 milioane euro vor fi alocaţi pe parcursul a 4 ani, existând posibilitatea ca sumele să ajungă până la 500 milioane euro.
În ce priveşte sursele de finanţare, 60 milioane euro provin din fondurile programului "Progress", profilat pe crearea locurilor de muncă, iar 40 milioane euro din sumele nealocate ale bugetului Uniunii Europene. Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, în mod formal, decizia privind alocarea a 100 milioane euro pentru Facilitarea Europeană de Microfinanţare.
Acest instrument european prevede alocarea de microcredite de până la 25.000