De mai bine de un sfert de veac, solista Elena Mândrescu a susţinut sute de spectacole atât în ţară, cât şi pentru românii din Diaspora. Elena Mândrescu provine dintr-o familie de oameni simpli de la ţară, despre care spune că au făcut-o să iubească valorilor autentice româneşti.
Primii zece ani din viaţă i-a petrecut pe meleagurile natale, în localitatea Ungureni.
Aici a descoperit dragostea pentru cântecul popular. „Simplitatea versurilor şi a înţelepciunii populare au la bază, în primul rând, credinţa în Dumnezeu, care se regăseşte în firea omului de la ţară“, mărturiseşte artista.
Primul cântec l-a cules din satul natal
Debutul în lumea artistică l-a făcut în copilărie. „Directorul şcolii i-a sfătuit pe părinţii mei să mă îndrume spre lumea cântecului popular. Mama şi tata s-au mutat în Botoşani pentru ca eu să am şansa să cunosc personalităţii ale lumii artistice“, a spus Elena Mândrescu. La 17 ani, Elena Mândrescu a început cursuri de canto la Şcoala Populară din Botoşani.
Îndrumată de profesorul Alexandra Mircea, a început să desluşească tainele interpretării cântecului popular. Dragostea pentru folclorul românesc a determinat-o să--şi formeze încă de la început un repertoriu personal. ,,Primul cântec al meu, «Cine n-are noroc, n-are» l-am învăţat de la o bătrână din satul meu şi este vechi de sute de ani. Maestrul Cobâlă i-a asigurat aranjamentul orchestral, iar piesa a prins foarte bine la public şi a fost cartea mea de vizită“, a mărturisit artista. Lupta nu a fost însă deloc uşoară. Cu timpul, artista a descoperit că nu-i este suficient doar talentul pentru a rezista în lumea fascinantă a folclorului. Părerea specialiştilor, dar şi recunoaşterea colegilor din breaslă au fost praguri greu de trecut.
A cântat cu nume grele ale folclorului
Elenei Mândrescu i-au trebuit zece ani d