Rata anuală a coborât în februarie la 4,49%, după şocul accizelor din ianuarie
Analiştii nu exclud astfel o scădere a dobânzii de politică monetară cu 0,25% sau chiar cu 0,5%
Anghel: BNR îşi va atinge în acest an ţinta de inflaţie
Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 4,49%, în marja inferioară a aşteptărilor analiştilor, în condiţiile în care aprecierea leului a atenuat impactul creşterii preţurilor la alimente şi mărfuri nealimentare, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de luna precedentă, preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,2%, în condiţiile în care tarifele la servicii au stagnat, iar produsele alimentare şi mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,24%, potrivit Statisticii.
Majoritatea economiştilor se aşteptau ca inflaţia să se plaseze, în februarie, în intervalul 4,5-5%, în principal ca urmare a scumpirii energiei. În ce priveşte inflaţia lunară, aceştia estimau un nivel de 0,2-0,7%.
În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,2%, semnificativ peste aşteptări, fiind resimţit din plin şocul majorării accizelor la tutun, energie şi combustibili.
Anghel: Vor fi presiuni atât interne, cât şi externe pentru inflaţie
Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, ne-a declarat că vom asista şi în perioada următoare la o scădere a inflaţiei, astfel că în luna martie aceasta s-ar putea plasa sub 4, 5%. Potrivit economistului BCR, vor exista în perioada următoare o serie de presiuni atât interne, cât şi externe. "Vor mai fi presiuni, de exemplu în ceea ce priveşte preţul petrolului. De asemenea, am putea să asistăm la o apreciere a dolarului şi să se creeze în acest fel presiuni pentru că, în urma echivalării, preţurile ar fi mai mari. În acelaşi timp, ar putea să fie şi presiuni interne, energia, în general, fiind un astfel de domeniu'', a d