Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit ieri perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, de la "negativa" la "stabila", motivand decizia prin reformele bugetare realizate si perspectiva continuarii acordului cu FMI.
Decizia S&P vine la circa o luna dupa ce si agentia de rating Fitch a adoptat o masura similara, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra emisiunii de eurobonduri planificata pentru primul trimestru.
Oficiali din Ministerul Finantelor si BNR deruleaza in aceasta saptamana in principalele centre financiare din Europa roadshow-ul pentru emisiunea de eurobonduri, cu o valoare previzionata de pana la 1 mld. euro.
"Revizuirea perspectivei reflecta opinia noastra cu privire la programul sustinut de reforma bugetara al Romaniei si increderea ca este probabil ca guvernul sa continue sa indeplineasca acordul stand-by cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, atenuand presiunile de finantare externa", a comentat analistul S&P Marko Mrsnik.
Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala.
Mrsnik sustine ca ratingul Romaniei ar putea fi revizuit in crestere de S&P daca guvernul va mentine ritmul reformelor structurale actuale si dupa finalizarea acordului cu FMI, asigurand o politica fiscala prudenta si un control ordonat al vulnerabilitatilor din sectorul financiar.
Pe de alta parte, agentia de rating avertizeaza ca daca guvernul nu va reusi sa respecte strategia de consolidare economica si fiscala pana la incheierea acordului cu Fondul Monetar International in anul 2011, dar si ulterior, sau daca accesul sectorului privat la finantare externa se inrautateste, exacerband vulnerabilitatile sistemului bancar, ar putea sa apara presiuni asupra ratingului.
Pe termen scur