“În 2009, pe fondul crizei economice, am înregistrat o foarte bună creştere a productivităţii. Dacă în 2008 România a avut o creştere de productivitate a muncii de 6,6%, în 2009 am înregistrat o creştere a productivităţii muncii de 11,2%. Una din modalităţile prin care patronatul a găsit soluţii de creştere a productivităţii a fost trimiterea în şomaj”,a declarat Traian Băsescu, ieri în Japonia, conform comunicatului oficial al preşedinţiei.
Mai simplu spus, confruntați cu perspectiva falimentului, patronii au trimis o mare parte dintre angajați în șomaj, iar cei care au rămas s-au pus pe treabă. N-au cerut creșteri salariale, ba au acceptat și diminuări, preluând, în același timp, și munca celor trimiși la Forțele de Muncă. Și acum nimeni nu mai cârâie (în sectorul privat) împotriva orelor suplimentare ori a muncii de sâmbăta și duminica. Și uite așa, a crescut ”productivitatea”.
Acuma, de ce ar fi prezentat Băsescu acest aspect ca pe o mare realizare? Mesajul lui mi se pare destul de clar. Cum ar veni, dragi japonezi, haideți cu banii în România, că avem șomeri câtă frunză și iarbă, dispuși să lucreze pe salarii mici și să facă voluntar ore suplimentare, exact cum vă place vouă! Și nu vă faceți probleme, nu aveam turnuri așa de înalte precum la voi, să-i tenteze pe oameni să învețe zborul fără aripi.
Ușor deasupra lumii, poate pe Băsescu îl tentează să facă o vizită un pic mai la nord de Japonia, în țara mâncătorilor de usturoi. Coreea. Republica Populară, nu cea din Sud. Să vadă acolo productivitate. Că am mai avut noi unul pe care l-au apucat fantasmele după o asemenea vizită.
Și dacă vă închipuiți că mesajul președintelui se adresează doar angajaților din mediul privat, vă înșelați. La ora actuală, în România, cel mai mare patron e Statul. Și după ce ”productivitatea” din sectorul privat va ajunge la maxim (să nu vă închipuiți că ”eficie