SESIZARE. Avocaţii şi bancherii avertizează că din ce în ce mai multe firme se folosesc de lege ca să scape de creditori. Sursa: Reuters
Cei care se folosesc abuziv de procedura insolvenţei pentru a scăpa de plata datoriilor vor fi aspru sancţionaţi de lege. Avocaţii şi bancherii avertizează că, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe firme se folosesc de procedura de insolvenţă pentru a scăpa de responsabilităţi.
Legea are însă ac şi de cojocul trişorilor, aşa că intentarea acestei proceduri fără temei poate atrage grave repercusiuni celor care intenţionează să facă abuz de această facilitate. Nici cei care vor să scape înstrăinând bunurile nu se află într-o situaţie mai bună: potrivit legii, creditorii pot contesta în instanţă toate tranzacţiile din ultimii trei ani.
Fără plan de reorganizare
Cele mai expuse companii s-au dovedit a fi, în ultima perioadă, cele din comerţ - respectiv 40% din total, urmate de operatori economici din construcţii şi industria prelucrătoare - câte 15%. În această situaţie s-au aflat şi companii din domeniul tranzacţiilor imobiliare, care au reprezentat 5% din total.
Unii administratori percep încă insolvenţa ca pe un pas către faliment, în timp ce alţii urmăresc să beneficieze de avantajele acordate de lege, respectiv stoparea executărilor silite, a acţiunilor de recuperare a creanţelor sau de plată a penalităţilor.
„Am putea asista la situaţia ca insolvenţa să fie un mijloc de protecţie a debitorilor, decât un mijloc de presiune a creditorilor”, a afirmat Dan Costinescu, partener Schoenherr şi Asociaţii. Potrivit acestuia, firmele aflate în impas nu au un plan de reorganizare.
Ianuarie, creştere-record
Peste 2.000 de firme au intrat în insolvenţă în prima lună din 2010, în creştere cu aproape 10% faţă de decembrie anul trecut.
@N_