Furnizorii de gaze solicită creşterea preţului cu 17% de la 1 aprilie. ANRE analizează cererea şi ia în calcul faptul că în 2010 gazele din import au fost şi mai scumpe şi mai multe decât anii anteriori. În acelaşi timp, autorităţile sunt conştiente că populaţia şi economia nu pot suporta tarife aşa de mari la gazele naturale.
Furnizorul local de gaze, GDF SUEZ Energy România, a cerut autorităţii în domeniu creşterea preţului gazelor naturale de la 1 aprilie 2010. Compania motivează că a înregistrat pierderi din cauză că preţul gazului de import a fost mult mai mare anul acesta decât în alţi ani, în timp ce pe piaţa internă gazul s-a vândut la preţurile reglementate anul trecut.
„Suntem în discuţii cu reprezentanţii ANRE privind evoluţia preţului final la gazele naturale, ţinând cont de respectarea metodologiei tarifare“, au declarat oficialii GDF SUEZ Energy România, pentru Gazeta de Sud.
„Pentru a garanta siguranţa alimentării, GDF SUEZ Energy România a decis creşterea cantităţii preluate direct din import la o valoare de peste patru ori mai mare decât cantitatea preluată înaintea apariţiei valului de frig, şi care reprezintă în prezent 35% din totalul importului curent al României. Toate aceste acţiuni de siguranţă a livrărilor, traduse prin creşterea cantităţilor din import, al căror preţ este de două ori mai mare decât cel al gazelor din producţia internă, vor induce, desigur, costuri suplimentare, conducând la o creştere a preţului la consumatori în perioada următoare“, a anunţat recent compania furnizoare de gaze în zona de sud a ţării.
Cât de aproape suntem de scumpire
ANRE a lăsat să se înţeleagă faptul că anumite elemente din calculul tarifelor justifică o creştere a preţului la gaze. În urmă cu câteva zile, preşedintele ANRE, Petru Lificiu, spunea pentru NewsIn că populaţia nu ar putea să suporte majorările