Nicolae Furdui Iancu a cântat şi va mai cânta multă vreme românilor din ţară şi de pe întreg mapamondul. Vocea artistului a încântat şi încântă sufletele românilor de pretutindeni.
Data naşterii: 27 octombrie 1955, Sohodol, Alba
Educaţie: Institutul Pedagogic din Oradea
Starea civilă: căsătorit, o fată – Maria şi un băiat – Tudor, ambii economişti
Nicolae Furdui Iancu şi-a descoperit vocaţia de mic. Cântând la serbările şcolare, învăţătoarea şi mai apoi profesorul de muzică i-au remarcat talentul, la fel ca şi părinţii, care l-au sfătuit să urmeze liceul pedagogic, acolo unde muzica e probă obligatorie.
„Am cântat în orchestra liceului. Ulterior, student fiind la Institutul Pedagogic din Oradea, am participat la un prim concurs – Festivalul Artei Studenţeşti. M-am calificat la faza pe ţară şi am luat locul întâi. Era în anul 1979“, rememorează artistul.
Descoperit de Gruia Stoia, lansat de Marioara Murărescu
Revenit la Alba Iulia, ca dascăl, a făcut parte din „Orchestra Sindicatului Învăţământ“, unde a început să se obişnuiască cu scena şi spectacolele, obţinând premii importante la Festivalul Cântarea României. După cinci ani de muncă şi-a adunat repertoriul, iar în 1984 a participat la un concurs de folclor, la Drobeta Turnu Severin. Acolo l-a remarcat Gruia Stoia, care era redactor şef muzical la Radiodifuziunea Română.
„Gruia Stoia m-a întrebat dacă am repertoriu şi mi-a propus să fac nişte înregistrări radio. După înregistrări, m-a recomandat doamnei Marioara Murărescu, realizatoarea emisiunii Tezaur folcloric. Aşa am avut prima apariţie la televiziune. Mai apoi, am fost invitat să particip la concursul televiziunii române Floarea din grădină. În momentul în care aveai acest trofeu erai recunoscut ca solist profesionist. Am luat trofeul, după care am început cariera artistică, pasiunea s-a tran