Investitorii privati au devenit principalii jucatori din piata tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), fondurile straine de investitii intrand intr-un con de umbra, in conditiile in care pachetele mari de titluri scoase la vanzare sunt tot mai putine, potrivit surselor din piata.
In prezent pretul de tranzactionare este de 0,4 lei/actiune, respectiv 40% din valoarea nominala de un leu, potrivit persoanelor implicate in intermedierea acestui tip de tranzactii. Raportat la finele anului trecut, actiunile FP s-au apreciat cu 60%, mult peste cresterea de 17% a bursei.
Pe bursa de la Viena, unde sunt tranzactionate produse derivate de tip "warrant" care au ca activ suport pachete de 500.000 de actiuni FP, pretul warrant-urilor era de 51.900 de euro pe 4 martie, cotatie la care un titlu valoreaza 0,1038 euro sau 0,424 lei.
"Acum sunt foarte multe persoane fizice implicate in tranzactii cu actiuni FP. Unii dintre ei provin din randul clientilor de private banking ai bancilor, care au renuntat la depozitele bancare si isi investesc banii in actiuni FP. Fondurile straine de investitii nu mai sunt la fel de active ca in anii trecuti, poate si din cauza absentei pachetelor mari de actiuni scoase la vanzare", spune un broker.
Pe piata locala, tranzactiile cu titluri FP se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori, fiind dependente de disponibilitatea vanzatorilor de a vinde, dar si de procesul de innoire a actionariatului de care este responsabila Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
Fondurile si-au facut plinul
In prezent, patru fonduri straine de investitii, printre care se numara Cartesian, East Capital si Coneglen, detin cumulat 5,89% din capitalul FP. Produsul structurat lansat de firma ceha de brokeraj Wood si listat pe bursa vieneza ofera