Medicul se declară o persoană idealistă. El a învăţat ce înseamnă să fii şef încă de pe băncile facultăţii, când a fost preşedintele comitetului de cămin.
Născut în Botoşani în 1952, Ludovic Abiţei a ajuns la Suceava la vârsta de patru ani, după ce tatăl său, „miliţian“ pe atunci, a fost repartizat aici. „Nu îmi mai amintesc de la Botoşani decât o stradă lungă, în capăt fiind o clădire cu geamuri înalte şi rotunde sus. Era Spitalul de Pediatrie“, povesteşte directorul Abiţei. La Suceava a făcut şcoala, liceul şi tot aici şi-a găsit şi iubirea, în clasa a XII-a, de care este alături şi acum.
A fost medic la ţară
„Educaţia pe care am primit-o în acele vremuri avea la bază principiul drepturilor colective, dreptul comunităţii. Mi-a plăcut ideea de a-i ajuta pe oameni şi aşa m-am hotărât să dau la Medicină“, a explicat Ludovic Abiţei alegerea din tinereţe. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie la Iaşi, în 1980, cu notă maximă. În timpul studenţiei s-a căsătorit şi i s-au născut un băiat şi o fată până la absolvire. Au urmat trei ani de stagiatură pe care i-a făcut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a învăţat tot ceea ce înseamnă medicină.
„În facultate am învăţat teoria, însă practica am deprins-o la Suceava, alături de medici valoroşi, dintre care mulţi nu mai sunt. Îmi amintesc cu drag de dr. Andriu, dr. Posteancă, dr. Maiorescu - o somitate a medicinei, dr. Pintilie, dr. Postolache, dr. Ciobanu, dr. Săvescu şi mulţi alţii de la care am învăţat foarte multe“, detaliază directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. În acelaşi timp, a fost şi medic de dispensar, timp de 11 luni, la Fântânele.
„Nu mi-a plăcut să fiu pe locul doi“
La terminarea stagiaturii, deoarece îi era frică de mortalitatea infantilă, atent supravegheată în timpul comunismului, Ludovic Abiţei a preferat