Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) încă mai lucrează la definitivarea regulilor de funcţionare a asociaţiilor de minim şapte persoane fizice ce se pot constitui cu scopul accesării unui credit prin „Prima Casă“ 2. În forma actuală, statul îşi asumă riscul de a plăti băncii garanţiile constituite, în cazul în care unul dintre asociaţi se retrage. „Sunt unele probleme
Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) încă mai lucrează la definitivarea regulilor de funcţionare a asociaţiilor de minim şapte persoane fizice ce se pot constitui cu scopul accesării unui credit prin „Prima Casă“ 2. În forma actuală, statul îşi asumă riscul de a plăti băncii garanţiile constituite, în cazul în care unul dintre asociaţi se retrage.
„Sunt unele probleme cum ar fi: ce se întâmplă dacă unul dintre asociaţi se retrage? Săptămâna viitoare vom soluţiona aceste probleme din punct de vedere tehnic, urmând ca apoi să fie introduse în lege. Există discuţii ca, dacă un cetăţean se retrage, noi să plătim garanţia, asumându-ne un risc“, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM.
Acesta a mai spus că nu exclude posibilitatea ca unele asocieri viitoare să includă şi reprezentanţi, persoane fizice, ai unor dezvoltatori imobiliari, care urmează să vândă locuinţele construite membrilor asociaţiei.
Dosar analizat în 3 zile
Şaramet a menţionat că în noua formă a programului, Fondul de Garantare va avea posibilitatea de a soluţiona în trei zile dosarele primite, dacă ritmul este de 200 de solicitări pe zi.
O altă modificare constă în controlul comun asupra solicitărilor de garantare prin acces la acceaşi resursă de informaţie. În varianta anterioară a programului se realiza un control