O nouă iniţiativă ecologistă a Franţei : Parisul găzduieşte o conferinţă internaţională pe tema conservării marilor bazine forestiere ale planetei. Reprezentanţii a 60 de ţări au fost invitaţi la Conferinţa de la Paris, deschisă de Nicolas Sarkozy însuşi, pentru a da cât mai multă greutate şi solemnitate evenimentului. Experţii spun că ar fi necesar un buget între 15 şi 25 de miliarde de dolari în viitorii cinci ani, pentru salvarea a circa trei milioane de hectare de păduri anual.
O nouă iniţiativă ecologistă a Franţei : Parisul găzduieşte o conferinţă internaţională pe tema conservării marilor bazine forestiere ale planetei.
Pentru a evoca amploarea şi importanţa acestui subiect, am putea începe cu o metaforă. Mai precis, cu ceea ce s-a întâmplat acum vreo patru secole pe misterioasa Insulă a Paştelui. Pierdută în Pacific, insula este cunoscută prin cele nouă sute de statui de bazalt, statui înalte, unele dintre ele, de patru metri, create de o civilizaţie care a dispărut.
Ne-au rămas însă de la acei oameni nouă sute de statui, care scrutează orizontul şi vastitatea oceanului, precum şi alte patru sute de statui neterminate. Specialiştii s-au întrebat deseori ce s-a putut întâmpla pe insulă, ce formă de cataclism natural sau social, care a întrerupt tradiţia construirii acestor statui. Răspunsul este un semnal de alarmă pentru întreaga planetă : civilizaţia de pe Insula Paştelui s-a oprit, spun experţii, în momentul în care şi ultimii arbori au fost doborâţi, pentru a fi folosiţi la transportul statuilor (ele erau, se pare, deplasate pe trunchiuri de copac, care se rostogoleau).
Ei bine, această poveste poate fi considerată un fel de fabulă, ca o alegorie filozofică, de natură să ne dea de gândit tututor şi mai ales responsabililor politici internaţionali. Întreaga noastră civilizaţie planetară riscă să dispară sau să intre într-o criză acu