PROTECŢIE SOCIALĂ. Sindicatele acuză guvernul că vrea să interzică protestele. Sursa: EVZ
Prima variantă a Pactului de Ocupare realizat de Ministerul Muncii nu prevede măsuri concrete anticriză, astfel încât România să nu atingă pragul critic de un milion de şomeri, însă obligă sindicatele să nu perturbe „Pacea Socială”.
Aşa susţin liderii sindicali, nemulţumiţi de faptul că proiectul care le-a fost prezentat marţi de reprezentanţii executivului nu conţine niciun fel de angajament clar vizavi de adoptarea unor măsuri anticriză. Li se cere în schimb să renunţe la orice fel de acţiuni de protest.
Mai exact, în capitolul „Dispoziţii finale” al documentului se prevede că „în scopul atingerii o biectivelor prezentului Pact Social, părţile semnatare se obligă să nu iniţieze şi să nu încurajeze acţiuni stabilite, care pot aduce atingere climatului de Pace Socială”.
„Suntem prea bătrâni să ne păcălească”
„M-aş fi aşteptat ca draftul (proiectul) să conţină o parte din cele peste 400 de măsuri de stimulare şi păstrare a locurilor de muncă discutate anul trecut. În schimb, odată semnat, documentul implică interdicţia de a face proteste sau de a milita pentru lucruri încălcate, care nu sunt stipulate în Pact. Suntem prea bătrâni ca să ne păcălească însă cu aşa ceva”, a explicat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Mai mult, secretarul general al CNSLR Frăţia, Sorin Stan, cere ca, în mod similar, „guvernul să fie obligat să-şi dea demisia dacă încalcă pactul”. „Noi ne angajăm să fim responsabili vizavi de ce semnăm, dar asta nu înseamnă că nu vor mai fi greve. Au încercat şi ei, dar eu zic că acel articol va dispărea”, spune Stan.
Şi liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, se declară nemulţumit de proiect. „E cel mult un document de start, pentru că un astfel de pact ar trebui să