Grecia ar putea apela la sprijinul Uniunii Europene in cazul in care costurile sale de finantare nu vor inregistra o reducere puternica in urmatoarele saptamani, iar daca nu reuseste in acest demers, ar putea recurge la ajutorul Fondului Monetar International, conform unor oficiali guvernamentali ai tarii, scrie The Wall Street Journal.
Prima ridicata pe care investitorii o solicita in prezent pentru a achizitiona obligatiuni grecesti este "pur si simplu nesustenabila" si trebuie redusa in urmatoarele sase-opt saptamani, a declarat un oficial.
"Pentru ca spread-urile sa scada, avem nevoie de o anumita garantie pentru obligatiunile noastre din partea partenerilor europeni", a declarat sursa. "Daca nu ni se va acorda aceasta garantie si daca spread-urile se vor mentine la fel de ridicate, vom solicita probabil in mod oficial sprijin economic si daca nu primim niciun raspuns, nu vom avea de ales decat sa apelam la FMI."
Un alt oficial a declarat ca Grecia a "facut tot ce a putut", avand acum nevoie de o "declaratie clara de sprijin" in urma unei reuniuni a ministrilor de finante din UE.
Pe fondul nesigurantei, investitorii cer un randament cu aproximativ 3 puncte procentuale peste cel al obligatiunilor germane pentru a achizitiona titluri guvernamentale grecesti pe zece ani. Oficialii au declarat ca Grecia are nevoie ca acest spread sa scada la aproximativ 2% inainte de momentul in care Grecia trebuie sa-si rascumpere obligatiuni de 22 de miliarde de euro in aprilie si mai.
Daca Grecia va recurge la FMI, aceasta ar reprezenta o lovitura uriasa pentru intreaga zona euro, care ar fi perceputa drept incapabila sa faca fata primei crize a monedei euro.
Grecia ar putea apela la sprijinul Uniunii Europene in cazul in care costurile sale de finantare nu vor inregistra o reducere puternica in urmatoarele saptamani, iar daca nu reuseste in aces