30 aprilie este termenul până la care jurişti din Ministerul Culturii, Ministerul Mediului şi Ministerului Administraţiei şi Internelor trebuie să prezinte un raport asupra problemelor provocate de hăţişul legislativ în care este prins complexul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Sursa: Remus SuciuSursa: Remus Suciu
1 /. Specialişti ai ministerelor amintite, împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara, s-au întâlnit ieri la Bucureşti în încercarea de a începe un nou demers pentru rezolvarea „problemei Sarmizegetusa”.
„Aşteptăm raportul juriştilor, pentru că de la regimul juridic pleacă toată problema. După aceea vom lua o decizie. Cel mai probabil ne vom îndrepta demersul spre a încerca să trecem la Consiliul Judeţean actul de administrare a cetăţilor dacice, printr-o propunere legislativă clară şi punctuală, pentru că aşa credem că se va putea asigura un management performant al Sarmizegetusei Regia şi al întregului complex din Munţii Orăştiei”, spune prefectul de Hunedoara Deszi Atila.
În ultimii 20 de ani, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Orăştioara de Sus nu au reuşit vreodată să dea un răspuns clar şi bine argumentat la întrebarea „cine este proprietarul şi administratorul monumentului”, motiv pentru care Sarmizegetusa Regia şi celelalte cetăţi nu pot fi exploatate la întregul lor potenţial nici din punct de vedere ştiinţific şi nici turistic. Până şi rezolvarea unor probleme simple, cum ar fi înlăturarea unor copaci căzuţi peste vestigii, a ajuns să dureze luni întregi.