Procurorii DIICOT au confiscat noua kilograme de plante etnobotanice, interzise prin ordonanta de urgenta din 10 februarie si au emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile celor 17 persoane implicate in trafic de droguri de mare risc.
"Interzicerea celor 36 de substante si plante etnobotanice nu reprezinta o masura eficienta pentru stoparea consumului de halucinogene, in conditiile in care la fiecare trei luni apar in medie cinci substante noi, prin simpla modificare a unei legaturi dintr-o formula chimica a vechii substante", a declarat Rares Beraru, reprezentant al Centrului International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO). Inca de la adoptarea ordonantei de urgenta conform careia detinerea si comercializarea substantelor si a plantelor etnobotanice devin ilegale, specialistii au avertizat asupra faptului ca legea nu va contribui la diminuarea consumului de droguri, ci, dimpotriva, va da amploare traficului si consumului subteran, cu atat mai mult cu cat cei care le comercializeaza nu vor mai achita nici un fel de taxe catre stat. In plus, s-a preconizat si ca pretul de pe piata neagra al substantelor interzise va creste, deoarece acestea vor fi mai greu de achizitionat.
In urma perchezitiilor efectuate de catre procurorii DIICOT, in ultimele zile au fost confiscate noua kilograme de produse etnobotanice, in valoare totala de aproximativ 300.000 lei, precum si 32.000 euro, 17.000 lei, un pistol cu gaz lacrimogen, produse pirotehnice din clasa a doua, utilaje de ambalat si sigilat la cald si cantare electronice. Toate produsele vor fi analizate in cadrul unui laborator de specialitate. De asemenea, in urma audierilor de la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Bacau, au fost retinute 17 persoane, iar alte zece sunt cercetate pentru trafic de droguri de mare risc, primin