CAMPANIE EVZ. Cei care se ocupă de dosarele medicale pentru străinătate propun să fie nominalizate de experţi mai multe spitale.
Pentru a găsi mai repede clinici în afara ţării pentru cei care au nevoie de tratament, legea ar trebui modificată: în loc de trei clinici, cum se prevede acum, ar trebui să fie nominalizate şi zece. Aceasta este propunerea pe care şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti o are pentru îmbunătăţirea legii care reglementează tratamentele în străinătate.
Alţi experţi spun că dotarea spitalelor româneşti ar rezolva o parte din probleme. „Trebuie actualizată tehnologia de vârf”
Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie:
„Circuitul dosarelor pentru tratamentul în străinătate s-ar putea restrânge dacă în spitalele de referinţă din ţară s-ar actualiza tehnologia de vârf. În serviciile de bronhologie din ţară se simte nevoia de aparatură de ultimă generaţie. Transplantul pulmonar nu se poate realiza în România din motive tehnice sau din cauza lipsei donatorilor. Persoanele care au indicaţie de transplant pulmonar obţin aprobare de la Ministerul Sănătăţii pentru clinicile în străinătate, însă listele sunt foarte lungi, iar aşteptarea este de lungă durată”.
Conf. dr. Daniel Popescu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti:
„Comisiile de specialitate ar trebui să nominalizeze mai multe clinici din afara ţării pe care să le comunice DSP-urilor, în loc de trei cât propun a - cum. Astfel şansele să meargă totul mai repede ar fi mult mai mari. De multe ori retrimitem şi a doua oară cereri la alte clinici pen tru a se putea alege cel mai mic preţ din ofertele date. Clinicile nu răspund pentru că nu sunt obligate”.
Prof. dr. Mircea Cinteză, fost ministru al sănătăţii, senator:
„Voi propune în această sesiune parlamen