Oamenii de stiinta americani au descoperit, in urma unui nou studiu, ca aproape jumatate din lumea materiala terestra este ascunsa pe fundul oceanelor si al lacurilor, in sol, sub roci sau sub radacinile copacilor. Este vorba de asa-numita "biosfera subterana", o lume intunecata, unde soarele si stele nu stralucesc niciodata. Unii specialisti au denumit aceasta zona "pivnita Terrei".
Desi biosfera are limite destul de largi (15-20 km in atmosfera si 11 km in hidrosfera), cea mai mare parte a ei este concentrata la interferenta litosferei, hidrosferei si atmosferei. Katrina Edwards, expert in microbiologie la University of Southern California, a reamintit in cadrul prezentarii studiului la lucrarile Conferintei Americane de Geofizica, faptul ca "ecosistemul este mult mai mare, suprafetele cu potential habitual pe pamant s-au extins la sute sau mii de metri, iar cercetarile actuale pot ajuta foarte mult la solutionarea problemelor legate de mediu, agricultura si inovatie tehnologica".
In acest sens, geologii iau in considerare posibilitatea de a inmagazina o parte din surplusul de dioxid de carbon - principalul agent poluant al atmosferei - intr-o vasta retea de crevase situate sub nivelul marii. Expertii in geologie marina sustin ca cercetarile efectuate asupra "vietii intraterestre" sunt complementare cautarii vietii extraterestre a astronomilor pe alte planete.
"Detectarea oricarei forme de viata in biosfera de adancime este o munca dificila, dar care poate aduce satisfactii foarte mari si asta pentru ca trebuie sa plecam de la premisa ca orice spatiu propriu are un corespondent in spatiul extern" - a declarat geofizicianul Andrew Fisher, seful echipei de experti care a realizat studiul. El a anuntat ca impreuna cu colegii sai vor continua expeditiile subacvatice prin instalarea a sase puncte de observatie stiintifica in adancul ma