Româncele, adeseori subponderale până la 30 de ani, se îngraşă apoi din cauza sedentarismului şi a alimentelor. O cercetare antropometrică recentă arată că 15% din femei sunt subponderale în tinereţe, iar 38% din ele depăşesc greutatea normală după 50 de ani.
15% din femeile cu vârste între 20 şi 29 de ani sunt subponderale, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie.
Vezi aici un studiu despre populaţia României.
În acelaşi timp, la grupa de vârstă 50 - 65 ani, este îngrijorător procentul celor supraponderale şi obeze: 26% din ele suferă de obezitate de gradul I, 10% de obezitate de gradul II şi 2% de obezitate morbidă.
Cu ajutorul datelor antropometrice statistice colectate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie a putut fi calculat şi indicele de masă corporală (IMC), un parametru important ce indică starea de sănătate a populaţiei.
Din aceste date rezultă că 78% din tinerele femei cu vârste între 20 şi 29 de ani au o greutate normală; tot în această grupă de vârstă, 15% sunt persoane subponderale.
La grupa de vârstă 50 - 65 de ani, doar 23% din femei au greutate normală, dar creşte proporţia celor supraponderale şi obeze; 26% suferă de obezitate de gradul I, 10%, de obezitate de gradul II şi 2%, de obezitate morbidă.
fond bun, stil de viaţă haotic
„Datele arată că deşi fondul nostru genetic este bun, stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia, dieta bogată în calorii goale, obţinute industrial, sunt principalii factori ce duc la îngrăşare", explică doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
Un IMC normal, calculat în funcţie de greutate, înălţime şi vârstă variază, teoretic, între 18,5 şi 24,9. Gheorghe Mencinicopschi spune însă că fiecare dintre noi are o greutate ideală, care se calcul