După ce directorul AJOFM Cluj a declarat că Bechtel concediază angajaţi pentru a-i forţa mâna lui Boc, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a demarat o anchetă, la cererea sindicatelor. Sursa: Arhiva EVZ
Acestea au cerut ca autorităţile să verifica dacă, pentru concedierea celor peste 1.900 de salariaţi, Bechtel a respectat prevederile legale privind derularea procedurii de concediere colectivă, se arată într-un comunicat remis de ITM Cluj.
Sindicatul “Transilvania”, car ereprezintă interesele angajaţilor Bechtel, susţine şi că angajatorul nu a informat salariaţii cu privire la deciziile care urmează să fie luate, conform legii.
Presiuni la nivel inalt
La începutul acestei săptămâni, Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, declara că Bechtel a anunţat disponibilizări, pentru a forţa Cabinetul Boc să plătească restanţele pe care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) le are faţă de americani.
“Cred că lucrărilor vor continua şi că este vorba în demararea acestei proceduri doar de presiuni ale Bechtel pentru ca statul să îşi plătească datoriile restante. Sunt acţiuni pe care Bechtel le face în vederea urgentării primii banilor. Pe lista disponibilizărilor figurează şi liderii de sindicat şi nu cred că aceştia vor fi de acord să plece”, a declarat Daniel Don.
CNADNR are datorii de 214 milioane de euro faţă de Bechtel. O parte din bani va fi plătită în luna aprilie, când Ministerul Transporturilor şi constructorul vor semna un protocol de continuare a lucrărilor. O soluţie pentru finanţarea acestora ar fi creditele de angajament stabilite în funcţie de volumul lucrărilor şi achitate după execuţie, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.
CITIŢI ŞI:
Bechtel îi forţează mâna lui Boc
Boc promite autos