O țară din care plecau anual mii de refugiați înainte de 1989 a ajuns acum să joace un rol important în politica mondială a refugiaților. Timișoara este deschizător de drumuri, având primul centru de tranzit pentru refugiați din lume. Pentru asta capitala Banatului a fost răsplătită cu o întâlnire ONU istorică.
O persoană primește statutul de refugiat în momentul în care siguranța îi este pusă în pericol în țara sa și nu există soluții pentru asigurarea unor condiții de viață decente. În perioada comunistă mii de Români s-au refugiat în țări precum Germania, Canada, Statele Unite sau Australia. Acum, România a devenit un sprijin real pentru refugiați prin centrul de la Timișoara care găzduiește temporar persoane aflate în pericol, dar și prin celelalte centre din țară care contribuie la ajutorarea refugiaților.
CLICK AICI pentru GALERIE FOTO cu refugiaţii de la Timşoara.
CITEŞTE AICI cum a întârziat premierul Emil Boc la o întâlnire istorică pentru România
Timişoara găzduiește în aceste zile o întâlnire unică în istoria lumii. Grupul de lucru pe relocare al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se întâlneşte la Timişoara pentru prima dată în istorie în afara Genevei. Evenimentul este un semn de mulţumire pentru contribuţia Timişoarei în problema refugiaţilor, oraşul de pe Bega fiind primul oraş din lume care a găzduit un centru de tranzit pentru refugiaţi.
În deschiderea evenimentului, directorul Biroului Regional pentru Europa al UNHCR, Judith Kumin, a arătat cum s-a transformat România dintr-o țară producătoare de refugiați, într-una care primește refugiați. Înainte de Revoluţie, Judith Kumin lucra ca reprezentant al ONU la Biroul din Belgrad, unde a văzut mii de români care fugeau din comunism. „Biroul UNHCR din Belgrad a ajutat la relocarea a mii de refugiaţi români care încercau să scape