Companiile mari cu peste 250 de angajati sau care au cifre de afaceri nete de peste 50 de milioane de euro pot sa depuna proiecte pentru a lua fonduri europene nerambursabile in cuantum de pana la 5 milioane de euro pentru crearea sau modernizarea unei unitati de productie (fabrica, sectie, instalatie) sau achizitia de instalatii si echipamente.
Autoritatea de management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AMPOS CCE), aflata in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a lansat al doilea apel de proiecte pentru intreprinderi mari, bugetul alocat fiind de circa 110 mil. euro.
Companiile mari au posibilitatea ca in intervalul 9 martie - 31 mai 2010 sa depuna proiecte prin care pot sa solicite o finantare de la UE de maximum 20 mil. lei, dar nu mai mult de 5 mil. euro pentru achizitia de terenuri, de cladiri sau constructia sau modernizarea acestora, achizitia de mijloace de transport tehnologice, de instalatii si echipamente, aplicatii informatice legate de proiect, brevete, licente.
Durata de implementare a unui proiect nu trebuie sa depaseasca 36 de luni de zile de la data semnarii contractului de finantare.
Pentru a obtine banii europeni, firmele trebuie sa intocmeasca un dosar de finantare conform ghidului solicitantului care se poate descarca de pe site-ul amposcce.minind.ro. Depunerea dosarelor se face la sediul AMPOS CCE, din Calea Victoriei nr. 152, Bucuresti.
Banii sunt disponibili prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile in intreprinderi mari".
Practic, prin lansarea celui de-al doilea apel, finantarile europene alocate intreprinderilor mari pana in 2013 vor fi epuizate, in cazul in care nu vor mai exista noi al